27 november 2017 | Nieuws
Kunstenaar Julien Guettab, choreograaf Astrid Boons en acteur Bram Suijker hebben vanavond de Piket Kunstprijzen in ontvangst mogen nemen. De prijs voor kunstenaars onder de 30 jaar werd uitgereikt in het Korzo Theater. Ook werd dit jaar de juryprijs uitgereikt aan Rebecca van Leeuwen, oprichter en directeur van jeugdtheaterschool Rabarber.
Uit het juryrapport: “Julien Guettab maakt dromerig en nauwkeurig, bijna meditatief, maar ook expliciet werk. Vanaf het eerste moment waren beide juryleden betoverd door de kleine, intieme, aquarellen en tekeningen van deze kunstenaar. Geïnspireerd door boeken lijkt de schilder te werken aan een geheel eigen en buitengewone encyclopedie. In plaats van aansluiting te zoeken bij gangbare trends of stijlen in de hedendaagse kunst, kijkt deze kunstenaar naar binnen en schotelt hij de kijker een persoonlijke blik voor op zijn innerlijke wereld. Hiermee geeft hij vorm aan zijn herinneringen, angsten en fantasieën en zet hij de kijker aan tot associëren en zelf te fantaseren over zijn werk. Zijn gedrevenheid en toewijding doen sterk vermoeden dat deze schilder niets anders zou willen doen dan het maken van dit tere en tegelijkertijd krachtige werk.”
Bekijk het profiel van Julien Guettab
Uit het juryrapport: “Astrid Boons heeft als danseres een staat van dienst opgebouwd en danste o.a. bij NDT 2 en de GöteborgsOperans Danskompani. De afgelopen jaren is zij zich ook gaan richten op choreografie. In deze hoedanigheid werd zij genomineerd voor de Piket Kunstprijzen. In 2016 kwam Astrid terug naar Nederland en maakte zij veel indruk met het duet Rhizoma. Voor een beginnend choreograaf toont zij een ongewone rijpheid: ze legt een sterke intensiteit in haar werk en heeft een subtiel gevoel voor dosering waardoor ze de spanning tot aan het eind toe weet te behouden. Het is bijzonder dat zij in haar vroege carrière als choreograaf deze delicate kwaliteiten al zo heeft ontwikkeld.”
Bekijk het profiel van Astrid Boons
Uit het juryrapport: “Bram is een acteur die zich voortdurend weet te ontwikkelen. Hij heeft de jury dit jaar overtuigd met zijn rol in het toneelstuk ‘De Verzamelde Werken van Shakespeare (ingekort)’. Daarin laat hij veel verschillende kanten van zichzelf zien. Hij is vanaf het eerste moment volop aanwezig en neemt het publiek mee, maar hij kan ook goed doseren. Hij is geloofwaardig en weet ontroering en humor tijdens een voorstelling over te brengen op het publiek. Bram kan zichzelf heel goed transformeren; hij weet hoe hij zijn stem en lichaam moet inzetten en overtuigt daarmee in zijn rollen. Het spelplezier straalt er ook vanaf. Hij is het afgelopen jaar zo gegroeid dat hij als acteur een voorstelling kan dragen. De jury ziet dat hij zelfstandiger en meer volwassen is geworden. Hij heeft zich inmiddels al meerdere jaren verbonden aan Het Nationale Theater en daarmee aan Den Haag.”
Bekijk het profiel van Bram Suijker
Met de Piket Juryprijs beloont de jury een persoon vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio, met name als deze gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. Uit het juryrapport:
“Rebecca van Leeuwen heeft als oprichter, regisseur, docent en directeur van Jeugdtheaterschool Rabarber al jaren een grote invloed op veel kinderen en jongeren in Den Haag. Met ongebreidelde energie en passie draagt ze de magie van theater over op een jong publiek. Van Leeuwen begon Rabarber in 1985 en bouwde het toenmalige Kindertheater Van Alles Wat uit tot een begrip in Den Haag en een van de grootste (jeugd)theaterscholen in Nederland. Heel wat bekende acteurs hebben hier hun eerste stappen gezet. Ook de Piket Kunstprijzen kennen de invloed van Rabarber: David Geysen (jurylid toneel), Jos Nargy (genomineerde toneel 2015) en Karel van Laere (winnaar toneel 2014) hebben lessen gevolgd. Rabarber vervult als springplank voor professioneel theatertalent een belangrijke rol, maar is onder de bevlogen leiding van Van Leeuwen ook uitgegroeid tot een onmisbare plek voor jeugdtheater en amateurkunst in Den Haag. In dit theaterhuis kunnen kinderen met veel plezier al spelend zichzelf en hun talent ontwikkelen.”
Vanaf heden werkt de Piket Kunstprijzen samen met cultuurplatform We Are Public, dat een maandelijkse cultuuragenda samenstelt. Daarin worden vanaf nu ook de genomineerden van de Piket Kunstprijzen opgenomen. De Piket Kunstprijzen en We Are Public geven elkaar aandacht en stimuleren jonge kunstenaars door over hen te publiceren. We Are Public zit inmiddels in meerdere steden en ook onze genomineerden exposeren en treden op in vele plaatsen.
Met de Piket Kunstprijzen ondersteunt de Stichting mr F.H. Piket jonge kunstenaars onder de 30 jaar in de disciplines schilderkunst, dans en toneel; de prijs wordt sinds 2014 uitgereikt. Jaarlijks wordt iedere winnaar een check t.w.v. 8.000 euro toegekend. Daarbij wordt ieder jaar ook een award ontworpen door een bekend beeldend kunstenaar die de winnaars en genomineerden in ontvangst mogen nemen tijdens de uitreiking. Dit jaar werd de award gemaakt door kunstenaar Florentijn Hofman. Hij reikte gisteravond zelf de beelden uit. In navolging op de uitreiking zullen de vakjury’s ook een klankbordgesprek aangaan met de winnaars, waarin loopbaanadvies en creatieve ondersteuning aan bod komen.