21 november 2016 | Nieuws
Tijdens een feestelijke uitreiking in Theater aan het Spui is vanavond de derde lichting winnaars van de Piket Kunstprijzen bekroond. Elke winnaar ontving uit handen van de vakjury een sculptuur van kunstenaar Anneke Schat (bekend van o.a. de Gouden Televizier-Ring) en een cheque t.w.v. 8000 euro. Met de Piket Kunstprijzen ondersteunt de Stichting mr F.H. Piket jonge kunstenaars onder de 30 jaar in de categorieën schilderkunst, dans en toneel. De presentatie was in handen van columnist en cabaretier Marcel Verreck.
Debbie Young (1990, Glasgow, Schotland)
“Debbie Youngs werken kennen zowel een letterlijke als figuurlijke gelaagdheid, waarbij elke laag de vorige relativeert of deels aan het oog onttrekt. Soms gaan de werken op in een getransformeerde ruimte, soms zijn het individuele objecten aan een witte muur. Hiermee spoort Debbie de beschouwer aan steeds op een andere manier te kijken. Het resultaat is explosief, maar ook kwetsbaar en persoonlijk”, aldus de jury.
Bekijk het profiel van Debbie Young
Alice Godfrey (1994, Windhoek, Namibië, Zuid-Afrika)
“Alice is een magnetische toneelverschijning. Ze is een absolute blikvanger met een intrigerende, intense uitstraling, die tegelijk speels en raadselachtig is. Haar talent is evident, ze heeft het lijf en een gezonde dosis gekte. Ze weet met haar interpretatie de choreografie altijd iets extra’s te geven”, aldus de jury.
Bekijk het profiel van Alice Godfrey
Kaatje Kooij (1990, Rotterdam)
“Kaatje Kooij is authentiek, serieus en ook bescheiden, poëtisch en fijngevoelig. Daarnaast is ze eigenzinnig en soms dwars. Ook zoekt ze het experiment op door buiten de gebaande paden te treden en verwerkt ze daarin een vleugje eenzaamheid. Zo werkte ze bijvoorbeeld aan thema’s die voor haar erg delicaat bleken, dat getuigt van kracht. Het afgelopen jaar is ze hard doorgegroeid naar een volwassen actrice”, aldus de jury.
Bekijk het profiel van Kaatje Kooij
Leo Spreksel (1950)
“Leo Spreksel is de belichaming van wat één individu voor de ontwikkeling van dans in een stad kan betekenen. Dat begint al in 1988 na zijn aanstelling als eerste dansprogrammeur van het Korzo theater in Den Haag. Hij begrijpt dat jong talent alleen aan het kunstklimaat van een stad gekoppeld kan worden door ondersteuning. Daarnaast tilt hij via samenwerkingen met anderen talentontwikkeling naar een hoger plan. Mede dankzij hem kan Den Haag zich met recht profileren als een dansstad van internationale allure”, aldus de jury.
Lees de volledige juryrapporten
Tijdens de uitreiking vond een panel plaats over het makersklimaat van Den Haag, met o.a Joris Wijsmuller, wethouder stadsontwikkeling, wonen duurzaamheid en cultuur van de Gemeente Den Haag, Marieke Schoenmakers, directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Leo Spreksel, artistiek directeur en programmeur dans Korzo theater en Cees Debets, directeur Theater aan het Spui. Wijsmuller over de Piket Kunstprijzen:
“De Piket Kunstprijzen zijn een geweldige aanwinst voor jonge kunstenaars in de regio Den Haag. Ze zorgen er niet alleen voor dat talent zich kan ontwikkelen, maar ook dat het culturele klimaat van de stad zich versterkt. De prijzen geven ook de diversiteit en het internationale karakter van Den Haag weer, met nominaties in diverse categorieën en genomineerden die uit alle windstreken komen. Zo’n particulier initatief als de Piket Kunstprijzen geeft kleur aan het kunstklimaat van Den Haag.”
Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.