Terug naar overzicht

17 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (7): Tobias Lengkeek

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 7: Tobias Lengkeek.

Impact van de coronamaatregelen

Tobias Lengkeek, genomineerde in de categorie Schilderkunst in 2016, heeft het op dit moment nog druk genoeg. De ‘intelligente lockdown’ belemmert hem vooralsnog niet in zijn werkzaamheden. Sterker nog: samen met andere kunstenaars en een grafisch vormgever startte hij Pandemie Magazine: een tijdschrift vol met verhalen, illustraties, hersenspinsels en spellen. “Het leek ons een leuke manier om de tijd te doden”, zegt Tobias. “Ook wilden we een ander geluid laten horen. Je hebt aan één kant het nieuws over corona, maar wij richten ons meer op de menselijke kant. Veel mensen zitten thuis en vervelen zich.” In Pandemie Magazine staan onder meer absurde verhalen. “In het eerste deel staat bijvoorbeeld een absurd verhaal over een man die net is teruggekomen van vakantie en niets heeft meegekregen van de maatregelen. In de supermarkt ziet hij dat al het wc-papier op is.”
Zelf heeft Tobias een aantal nepadvertenties gemaakt. “Die zijn gebaseerd op echte reclames. Een reclame van het Kruidvat met een groot kruis door de acties. Ik heb ook een pagina gemaakt waar je je eigen pasfoto kan plakken op een persoon in een kantoor en op vakantie om even te herinneren hoe dat ook al weer was.”

Impressie van Pandemie Magazine.

Het magazine wordt ontworpen en thuis gedrukt door grafisch vormgever Teuntje Fleur, die in het bezit is van een risoprinter. “In totaal doen we dit project met vijf man plus de gastkunstenaars die we uitnodigen”, zegt Tobias. “We hebben nu twee afleveringen uitgebracht, elk met een oplage van ongeveer zeventig stuks. We verwachten het volgende nummer op 5 mei uit te brengen.” De eerste twee magazines waren in no-time uitverkocht. “We proberen van het volgende nummer meer te drukken.” Koop hier een Pandemie Magazine voor 12,50 euro.

En nu?

Tobias verdeelt zijn tijd met oppassen op zijn dochtertje en het maken van kunst. Eén van zijn kunstwerken was te zien in de tentoonstelling Volta in de Elektriciteitsfabriek in Den Haag, maar ook die moest noodgedwongen de deuren sluiten. “Gelukkig was het nog wel even te zien op de achtbaan van Oscar Peters waar kunstwerken op karretjes voorbijkwamen”, zegt Tobias. Hij vertelt dat hij ondertussen meewerkt aan een campagne van het Stedelijk Museum Schiedam. “Zij hebben meerdere kunstenaars gevraagd om een poster te maken rondom het onderwerp troost. Die komen door heel Schiedam te hangen en daar krijgen we allemaal een honorarium voor.”

Toekomstplannen

Tobias heeft een volle agenda. “Nationale Nederlanden heeft mij gevraagd om kunstwerken te maken voor elke verdieping van de panden in Den Haag en Rotterdam aan de hand van hun kernwaarden: care, clear, commit. Die kernwaarden sluiten goed aan bij mijn eigen werk.” Voor deze opdracht kruipt hij uit zijn comfortzone door in zwart-wit te werken. Daarnaast is Tobias gevraagd om werk te maken voor het monumentale Schreiershuisje in zijn woonplaats Schiedam. “Dat is een huisje uit de jaren dertig aan de Maasboulevard waar vroeger schippers werden uitgezwaaid door hun geliefden. Schreien is oud-Hollands voor huilen. Ik ben nu aan het bedenken wat ik hiervoor ga maken.”
Tobias ziet zijn werk nog niet afnemen door de coronamaatregelen van de overheid. Zorgen zijn er wel. “Hoe gaat het straks met de kunstwereld? Ik denk dat veel galeries een financiële klap krijgen.” Hij vreest dat kunstenaars dit op termijn gaan merken door minder gevraagd te worden voor exposities. “Maar dat moet de toekomst uitwijzen”, besluit de kunstenaar.

Foto: Hessel Waalewijn