Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 24: Bram Suijker.
Het moment dat de theaters op last van de overheid moesten sluiten, staat Bram nog helder voor de geest. “Een onwerkelijk moment. Normaal is het motto altijd ‘the show must go on’: alles moet wijken voor een voorstelling.” Hij stond op het punt om samen met de crew van Trojan Wars, waar ook oud-genomineerde Vanja Rukavina in meespeelde, het podium op te stappen toen de mededeling kwam van de directie. “Ik had het helemaal niet zien aankomen. De twee weken daarvoor werd ik opgeslokt door de montage van de voorstelling en kreeg weinig van het nieuws mee”, vertelt de acteur. “Eerst overheerste de verbazing, daarna kwam de rouw. Ik was er twee weken echt ziek van en keek vooral series in bed. Na die periode heb ik genoten van de rust die het gevolg was van de pandemie. De hele wereld kwam tot stilstand. Ik had zelfs de tijd om een puzzel te maken met mijn vriendin.”
Repetitiefoto’s Koen Veldman
Bram maakt zich op om na ruim drie maanden weer twee voorstellingen te spelen in het Theater aan het Spui: Every Briljant Thing (1 tot 4 juli) en Longen (15 tot 18 juli). “Ik heb er zin in, maar ik ben ook wel zenuwachtig”, vertelt Bram. Every Brilliant Thing is een monoloog die afwisselend door hem en actrice Tamar van den Dop wordt gebracht. De voorstelling gaat over een zesjarig kind, dat voor zijn depressieve moeder een lijst maakt van alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. Als er een miljoen dingen op staan, lijkt de lijst ook een reddingsboei voor het kind, nu volwassen. Daarnaast speelt Bram samen met Mariana Aparicio Torres in Longen een stel dat zich, in de rij bij Ikea, afvraagt of zij niet eens aan kinderen moeten beginnen. “Het stuk is heel geestig geschreven door Duncan Macmillan en herkenbaar”, zegt hij.Dat de theaterzalen niet stampvol mogen vanwege de corona-richtlijnen vindt Bram best jammer. “Natuurlijk speel ik liever voor een volle zaal, maar ik kijk er vooral naar uit om weer verhalen te vertellen.”
De gecancelde Marathonvoorstelling Trojan Wars keert in 2021 terug. Dit wordt de laatste voorstelling van Bram in vaste dienst bij het ensemble van Het Nationale Theater in Den Haag. “Hoe de toekomst eruit gaat zien, weet ik niet. We gaan onzekere tijden tegemoet”, vreest hij. De acteur heeft behoefte om meer op het gebied van film en televisie te doen. “Daarnaast heb ik de drang om te regisseren en voorstellingen creëren.” In september starten de opnames voor een nieuwe tv-serie waarin Bram een rol speelt. “Maar daar mag ik nog niet veel over vertellen.” Een droomrol heeft hij niet voor ogen. “Ik hoef niet per se een gangster of politieagent te spelen, het gaat mij om het script. Is het karakter interessant en kan ik er iets van leren? Daar kijk ik onder meer naar.” Zolang de anderhalve meter richtlijnen van kracht zijn, blijft Het Nationale Theater kleine voorstellingen spelen. “Daar gaan we mee door totdat we weer iedereen mogen toelaten”, besluit Bram.
Foto: Hessel Waalewijn