Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 17: Elias Boersma.
Elias Boersma, genomineerde in de categorie Dans van de Piket Kunstprijzen in 2018, had een heel ander eerste seizoen voor ogen bij het Zwitserse Ballet Basel. Vanaf medio maart zat hij zo’n twee maanden thuis vanwege de uitbraak van het coronavirus. “Ik woon net over de grens in Duitsland. Gelukkig konden mijn vriendin Eva Blunno en ik, die ook danst bij Ballet Basel, wel naar buiten”, vertelt hij. “Alles was dicht behalve supermarkten. Gelukkig zijn er vlakbij ons huis zijn twee kleine bergen waar ik regelmatig wandelingen heb gemaakt om fit te blijven.” Op afstand volgde hij balletlessen. In augustus verhuisde de danser naar Zwitserland, vlak nadat hij was afgestudeerd aan de Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium. Voor zijn opleiding liep hij stage bij het Scapino Ballet in Rotterdam. “In het begin was het best een schok. Het gaat er hier bij Ballet Basel heel anders aan toe dan in Nederland. Het is echt keihard werken, maar alle inspanningen betalen zich wel uit. Ik heb het enorm naar mijn zin.” Elias was nog maar koud in Zwitserland of hij viel in de prijzen. Hij won de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. “Ik kon helaas niet bij de uitreiking zijn vanwege een première, maar dat was heel gaaf. Vooral ook omdat ik pas net klaar was met mijn studie.”
Sinds 11 mei mag er weer worden gerepeteerd in de studio’s van Ballet Basel. “Er mogen niet meer dan vijf mensen tegelijk aanwezig zijn in één ruimte en dat is inclusief repetitor en pianist”, vertelt Elias. Het gezelschap is daarom opgedeeld in kleine groepjes. Er zijn een stuk of acht dansers uitgekozen om aan de slag te gaan met een eigen choreografie. “Het is fijn dat we weer begonnen zijn. Online lessen zijn toch anders.” Dit seizoen zijn alle voorstellingen gecanceld. De voorstelling Gloria, die dit seizoen in première zou gaan, wordt doorgeschoven naar het najaar. “Naar verwachting in november”, zegt de danser, die veel tijd doorbrengt in Duitsland. “Mijn Duitse lessen op de middelbare school komen nu wel van pas. Het is aardig volk hier en bovendien is Basel een erg mooie, maar ook dure stad. Ik woon net over de grens, omdat dat een stuk goedkoper is.”
Naast de repetities voor Gloria zijn er plannen voor een jubileumvoorstelling ter ere van het 20-jarige werkjubileum van artistiek leider Richard Wherlock. “Ik verwacht dat wij daar na de première van Gloria meer over horen.” Elias heeft een jaarcontract bij Ballet Basel. “Daar ben ik heel blij mee. Het is een heel fijn gezelschap, dus ik hoop hier nog wel even te blijven.” Een klein beetje heimwee naar Nederland heeft de danser wel. “Ik mis mijn vrienden en familie en het Hollandse eten, vooral de Hollandse kaas. Die in Duitsland is niet echt lekker”, zegt hij met een lach. “Als ik drie of vier dagen vrij ben, pak ik het vliegtuig naar Nederland. Het voordeel van Basel is dat het maar een uurtje vliegen is”, besluit de danser.
Foto: Hessel Waalewijn