Terug naar overzicht

15 mei 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (14): Tarik Moree

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 14: Tarik Moree.

Impact van de maatregelen

“Het is rustig. In feite is het een gedwongen vakantie”, zegt Tarik Moree, genomineerde in de categorie Toneel in 2019, over de coronamaatregelen. Ook hij zag zijn agenda voor de komende maanden steeds leger worden. “Juist vanaf maart zou het echt druk worden met onder mee de repetities voor de Parade waar ik in twee voorstellingen zou spelen. Eentje voor Toneelgroep Oostpool samen met Tim Olivier Somer en een eigen muziekvoorstelling”, vertelt Tarik. Daarnaast stonden er nog drie korte films op het programma. “Die zijn afgezegd of vertraagd.” Ook de Parade-voorstellingen schuiven door naar volgend jaar. “Ik had er wel zin in om op de Parade in twee voorstellingen tegelijkertijd te staan. Daar ga ik wel goed op.” Hij vraagt zich af hoe het straks verdergaat in de cultuursector. “Zullen mensen nog wel naar het theater durven?” Hij denkt dat het slim is als theaters inspelen op kleinere voorstellingen. “Grote voorstellingen leveren minder op. Touren kosten ook veel tijd en geld.” Guerilla-achtige voorstellingen met weinig acteurs bieden volgens hem nu het meeste perspectief. “Er gaan straks zoveel gaten vallen en wij als jonge makers kunnen die opvullen. Het moet simpeler. Een paar acteurs in een busje die overal kunnen spelen. Maar de anderhalvemetersamenleving is wel heel lastig in het theater. Als acteur moet je op het podium ook afstand houden, want je hebt een voorbeeldfunctie.” 

En nu?

Tarik woont op een boot in Amsterdam. “Met dit weer is dat zeker geen straf, maar er is ook het bekende gezegde ‘Koop een boot, werk je dood’. Je bent nooit klaar met klussen. Gelukkig vind ik klussen leuk en ben ik er best goed in. Ik heb al een nieuw vloertje gelegd in de keuken en een nieuw bed getimmerd.” Naast veel lezen en met de kajak door de grachten te varen, schrijft Tarik samen met Laura de Geest en Daniel ‘t Hoen aan een nieuwe voorstelling: La Tendre Guerre. “Een voorstelling over de liefde. Juist nu is het goed om na te denken over wat liefde is op anderhalve meter afstand.” De voorstelling wordt coronaproof en Tarik speelt er onder meer zelf in mee. Maar dat is niet het enige waar de acteur het druk mee heeft. “Ik ben in mijn hoofd met duizenden concepten bezig”, zegt Tarik. “Iedereen is nu massaal aan het Zoomen en facetimen. Het lijkt me leuk om een korte film te maken met vier vrienden die hun ‘coronawerkdag’ opnemen, die compleet ontspoort.” Daarnaast wil ik graag een variant maken van het NPO-programma Poesjes. “Professionele acteurs spreken de stemmen in van een stuk of zes kittens en een schildpad: briljant. Dat wil ik graag doen met vogels”, vertelt Tarik, die ook nog meerdere Coronamonologen heeft ingesproken voor Frascati. Luister hier naar de nieuwste versie. 

Toekomstplannen

Op 3 augustus zouden de repetities voor De meeuw van Toneelgroep Maastricht starten waar Tarik de rol van Kostja in speelt. “Een droomrol op mijn leeftijd. Eén keer in je leven wil je Kostja, Hamlet of Romeo spelen als acteur. Echt jammer dat dit niet doorgaat.”  Tarik is ook actief als stemacteur. “Ik ben de stem van Volkswagen, maar die opnames liggen helaas nu ook stil vanwege corona.” Wel heeft hij via Cinecrowd ruim 10.000 euro ingezameld om de korte film Wit Goud te maken. Het gaat om een fictieve documentaire over een werkloze acteur gespeeld door Tarik zelf. “Die acteur verkoopt uit wanhoop een alternatief geneesmiddel waar iedereen heilig in gelooft. Een soort nieuw wit goud. In juni gaan we filmen”, besluit Tarik.