Char Li Chung, oud-genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel, is te zien in het tv-programma De slimste mens. Afgelopen vrijdag ‘streed’ hij voor het eerst om de titel tegen journalist Rob Goossens van de Telegraaf en AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma. Uiteindelijk mocht hij door naar de de volgende aflevering en bleef Rijpma achter. ,,Game on”, schrijft hij op zijn Instagram.
Char Li is sinds 2021 huisregisseur bij Toneelgroep Oostpool in Arnhem. Hij durfde de uitdaging wel aan om mee te doen aan het televisieprogramma waarin bekende Nederlanders strijden om de titel ‘de slimste mens’. Hij doet dat tot nu toe nog niet onverdienstelijk. In de aflevering van maandag hield hij zich ook prima staande. Bekijk hier de aflevering van vrijdag en hier die van maandag. Kijk vanavond verder om 20:40 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.
Naast zijn deelname aan De slimste mens komt hij ook met een eigentijds kostuumdrama bij Toneelgroep Oostpool: Edward II – The Gay King gebaseerd op Christopher Marlowe’s Edward II. Marlowe creëerde met Edward II in de 16e eeuw één van de eerste openlijk homoseksuele personages. Na het zeer goed ontvangen Don Caravaggio (nominatie BNG Bank Theaterprijs 2019) en zijn bewerking van Oscar Wildes De Profundis (2021) zet Chung opnieuw zijn tanden in een historisch queer personage.
Ook brengt hij ook het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakt Char Li met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn. Een gemeenschap die in deze urgente voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.
De regisseur heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam. Chung: “Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.”
De voorstelling is van 11 oktober tot 27 december te zien in theaters. Bekijk hier de speeltijden en koop kaarten!