Terug naar overzicht

08 september 2019 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden van de Piket Kunstprijzen 2019

De negen genomineerden van de zesde editie van de Piket Kunstprijzen, de prijs voor jonge, veelbelovende kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel, zijn bekend. Dit is zondag 8 september bekendgemaakt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Alle genomineerden hebben een binding met Den Haag. “Deze jonge talenten steken allemaal met hun kop boven het maaiveld uit”, zegt juryvoorzitter De Jong.  Op maandag 25 november worden de drie winnaars per discipline onthuld in Theater Diligentia.

Dit zijn de genomineerden van de Piket Kunstprijzen 2019:

Schilderkunst
•  Joran van Soest (o.a Playgrond, The Zeppelin)
•  Jordan Herregraven (o.a. Angel Bait)
•  Florentijn de Boer (o.a Big Art/KunstRAI)

Dans
•  Antonin Rioche (choreograaf o.a. The Others, Ohboy!)
•  Sara de Greef (NDT 2, Studio Wayne McGregor)
•  Aya Misaki (NDT 2)

Toneel
•  Tarik Moree (o.a. My dinner with…)
•  Naomi van der Linden (o.a. The Color Purple)
•  Charli Chung (o.a. Don Caravaggio)

Bekijk alle profielen van de genomineerden van 2019

Boven, vlnr: Charli Chung, Tarik Moree, Aya Misaki, Jordan Herregraven en Joran van Soest.
Beneden: Sara de Greef, Antonin Rioche, Naomi van der Linden en Florentijn de Boer. Foto: Janneke van Beek

 

Juryvoorzitter Marjolein de Jong. Foto: Hessel Waalewijn

“De genomineerden zijn allemaal bijzonder”, zegt De Jong. “Met name hun verfrissende blik en de manier waarop zij zich onderscheiden in hun discipline is uniek. Het wordt straks lastig om van deze top 9 een top 3 te maken.”

Luister hier naar een interview op Radio West met juryvoorzitter Marjolein de Jong en genomineerde (schilderkunst) Florentijn de Boer. 

Genomineerde Antonin Rioche (dans) is trots op zijn nominatie. “Ik denk dat ik een hele harde werker ben en ook een heel gedreven kunstenaar. Ik doe mijn best een plaats te vinden in het dansveld hier in Nederland. Het afgelopen seizoen was niet gemakkelijk voor mij. Ik heb geprobeerd met allerlei mensen in contact te komen zonder dat ze me antwoorden of notie van me namen. Daarom was ik zo blij, vereerd en ontroerd toen ik van mijn nominatie hoorde.”

Sara de Greef over haar nominatie in de categorie dans bij Muijs in de Morgen (Radio West).

Ook Charli Chung (genomineerde toneel) is trots op de nominatie. “Feest! Er stroomt Haags bloed door mijn aderen en van m’n accent kom ik nooit meer af. De stad en de mensen hebben een speciale plek in mijn hart. Om genomineerd te worden voor zo’n grote kunstprijs is een enorme eer.”

Charli Chung was ook te gast bij Radio West. 

Presentatie genomineerden 2019 in Centrale Bibliotheek

De Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag vormde het decor van de bekendmaking van de genomineerden van de zesde editie van de Piket Kunstprijzen. Presentatrice Paula Udondek nam net als vorig jaar de presentatie voor haar rekening. Het muzikale trio Remmelt, Muus & Femke heeft het publiek opgewarmd. Daarna vertelde oud-genomineerde (dans) Claire Hermans alles over de dansfilm die zij, samen met Sam Broekman, speciaal voor de bekendmaking van de Piket Kunstprijzen heeft gemaakt. Zij liet zich inspireren door het fenomeen tijd. “Hoe manifesteert en manifesteert de tijd zich? Kunnen we binnen die tijd het nu ervaren, zonder na te denken over wat is geweest of wat nog gaat komen?”, vertelde Hermans over de dansfilm. Het is altijd een grote wens van haar geweest om een film te maken. Niet veel later kreeg Benjamin Abel Meirhaeghe, oud-genomineerde toneel, de aanwezigen in de zaal ademloos met zijn prachtige zangstem. Hij zong nummers uit zijn voorstellingen My Protest en My Inner Songs en een cover van de band Radiohead.

De bekendmaking van de genomineerden was een spannend moment, met name voor de jonge talenten zelf, die erg nieuwsgierig waren naar hun ‘concurrenten’. Na het vertonen van het eerste juryfilmpje stonden de eerste drie genomineerden schilderkunst op een rij op het podium. Jordan Herregraven zei over zijn nominatie: “Ik vind het verschrikkelijk opwindend en ben ontzettend dankbaar voor deze erkenning van mijn werk. Ik voel me echt vereerd om voor deze vooraanstaande prijs genomineerd te zijn.” Ook de dans-genomineerden sprongen een gat in de lucht nadat zij het nieuws hoorden. “Een ontzettende eer!”, zegt Sara de Greef. “Het is natuurlijk ontzettend fijn dat je erkend wordt als artiest, maar ook een enorme mogelijkheid om mijn kunst met mensen te delen, waar het allemaal uiteindelijk om gaat! Ik hoop dan ook dat ik mensen kan inspireren met mijn passie!” Ook Tarik Moree is ‘uitzinnig blij met de nominatie’. “Ik vind het een hele eer en het stimuleert. Als je wordt gewaardeerd voor je werk op zo’n bijzondere manier. Ik ben ontzettend dankbaar en trots.”

Daan van Dijsseldonk, oud-genomineerde in diezelfde categorie (Firma MES), sluit de middag af met een korte preview uit de voorstelling De Gijzeling die momenteel te zien is in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Hij neemt het publiek mee naar september 1974: Den Haag was toen in de ban van de gijzeling van elf mensen in het toenmalige pand van de Franse ambassade. Met Firma MES heeft hij een voorstelling gemaakt over deze gebeurtenis en sprak met ooggetuigen van deze eerste terreurdaad in Nederland. De voorstelling is tot eind september te zien.

Haagse roots

Opvallend dit jaar is dat veel genomineerden geboren zijn in Den Haag of in de nabije omgeving, zoals Naomi van der Linden, Jordan Herregraven, Florentijn de Boer, Charli Chung en Tarik Moree (Voorburg). Ook Sara de Greef woonde in verband met haar stage bij het Nederlands Dans Theater in Den Haag, maar woont nu in Londen waar zijn danst bij choreograaf Wayne McGregor. Joran van Soest kwam afgereisd vanuit designstad Eindhoven. Aya Misaki komt uit Japan, maar woont ook al jaren in Den Haag. Momenteel is zij, na enkele jaren onderdeel te hebben uitgemaakt van NDT 2, freelancer. Dit geldt ook voor Fransman Antonin Rioche, die Den Haag echt zijn thuisbasis noemt.

Uitreiking

Tijdens een feestelijke uitreiking in Theater Diligentia op maandag 25 november worden de winnaars per kunstdiscipline bekendgemaakt. De drie winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en de winnaars en genomineerden mogen elk een award in ontvangst nemen van kunstenaar Peter Zwaan. Dit jaar is het kunstwerk een hand, die als je goed kijkt de letter P uitbeeldt.

Lees hier het interview met Peter Zwaan

Foto Hessel Waalewijn, jury 2019

Boven, vlnr: Suzanne Swarts, Maarten Demmink, Antoinette Jelgersma en Isabelle Chaffaud.
Beneden: Stacz Wilhelm en David Geysen. Foto: Hessel Waalewijn

De prijs

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt en zijn bestemd voor kunstenaars niet ouder dan 30 jaar uit de disciplines schilderkunst, dans en toneel. De vakjury bestaat uit professionals uit de verschillende kunstdisciplines en zij stellen jaarlijks uit een brede inventarisatie van het kunsttalent dat in en rond Den Haag actief is de lijst van genomineerden samen. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Marjolein de Jong (voormalig cultuurwethouder), Maarten Demmink (Demiak), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Stacz Wilhelm (Korzo theater), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), David Geysen (Bureau Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater). Luister hier naar een radio-interview met Suzanne Swarts over de genomineerden schilderkunst van dit jaar.

Lees hier meer over de jury

De naamgever: Frederik Hendrik Piket

Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Bekijk hier de genomineerden van vorig jaar
Bekijk de agenda