18 augustus 2022 | Nieuws
Nick Renzo Garcia is enorm vereerd door zijn nominatie voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel. Pas op zijn 21ste ontdekte hij zijn passie voor spelen na een onverwachts theaterbezoek. “Ik ben pas laat begonnen met spelen en daarom voel ik misschien een enorme bewijsdrang. Ik grijp alle kansen aan die op mijn pad komen”, zegt Nick. Momenteel werkt hij aan zijn eigen voorstelling Zwartkijker die op vrijdag 16 september in première gaat in Theater Walhalla in Rotterdam. Ook bereidt hij zich voor op zijn rol in De kersentuin volgend jaar bij Toneelgroep Maastricht. En op zaterdag 20 augustus speelde Nick de rol van Willem III voor Het Nationale Theater tijdens de herdenking van de moord op de gebroeders De Witt op de Plaats.
Nick is ontzettend dankbaar dat hij genomineerd is voor de prijs. “Dat zag ik echt niet aankomen en ik werd er stil van. Pas een week later kwam het nieuws echt binnen”, vertelt de acteur en theatermaker. Op zijn 21ste liep Nick met zijn ziel onder de arm door zijn woonplaats Amsterdam. “Ik had geen idee wat mijn plek moest zijn op deze aarde.” Hij stuitte op een poster van de voorstelling Medea van Toneelgroep Amsterdam, tegenwoordig Internationaal Theater Amsterdam (ITA), en besloot direct een kaartje te kopen. “Deze impulsieve actie heeft mijn leven veranderd”, vertelt Nick. Hij besloot om auditie te doen voor de Toneelschool in Maastricht en werd aangenomen. “Ik kan mij mijn eerste improvisatie nog goed herinneren. Dat was samen met twee vrouwen en eentje wilde niet met mij trouwen. Ik gooide spontaan een stoel de ruimte in. Het voelde bevrijdend om mij zo te uiten. Daarnaast is het theater een plek waar je alle onderwerpen kan bespreken”, zegt Nick.
Momenteel werkt hij samen met zijn partner, actrice en schrijfster Maria Marbus, en onder de vleugels van Onafhankelijk Toneel Rotterdam en de Werkplaats van Theater Walhalla aan een eigen voorstelling die Zwartkijker heet. “Het gaat over een vluchteling die een jonge, blinde paaldanseres ontmoet. Beide personages worstelen met de vooroordelen die de wereld over hen heeft.” Thema’s als seksisme, discriminatie en racisme komen in Zwartkijker voorbij. “Het is een tragedie met humor”, vertelt Nick. De personages, Fadoul en Absoluut, komen uit een eerdere voorstelling, Onschuld, waarin Nick ook speelde. “Het verhaal is nieuw”, legt Nick uit. Zwartkijker is een bijzondere en persoonlijke voorstelling voor hem zelf. “Het is de eerste keer dat ik een personage speel dat worstelt met zijn kleur. Ik vond dat eerder te confronterend. Ik houd er niet van om in de slachtofferrol te kruipen. Toch heb ik ook met racisme te maken gehad, maar ik wuifde vervelende opmerkingen altijd weg.” Vorig jaar schreef de acteur zelfs een essay over het onderwerp getiteld Zwart-wit, maar hé? Ik ben bruin, waarin hij onderzocht in hoeverre huidskleur zijn identiteit bepaald. Momenteel is hij volop bezig met de voorbereidingen. “Maria zit nog in het schrijfproces en ik ga over de verkoop van de voorstelling aan theaters. Heel leerzaam, maar ook pittig. In augustus gaan we starten met repeteren.”
Nick heeft al een indrukwekkend cv. Zo speelde hij bijrollen in grote series als Dirty Lines (Netflix) en in de film Herrie in huize Gerrie met Frank Lammers. Dit jaar schitterde hij in Eric de Vroedts Leedvermaak trilogie van Het Nationale Theater. In dit stuk viel hij op bij de jury van de Piket Kunstprijzen. “Echt fantastisch. Je hoopt altijd dat je als speler iets teweegbrengt bij het publiek. Ik stond samen met acteurs, die in totaal zo’n driehonderd jaar aan speelervaring met zich meenemen, op het toneel. Waanzinnig dat ik daartussen opviel bij de juryleden.”
Een ander project dat op stapel staat is De kersentuin bij Toneelgroep Maastricht. “Ik deed eerder auditie voor een andere voorstelling van Michel Sluysmans en dat ben ik niet geworden. Toen werd ik opeens gebeld of ik de rol van Petja Trofimov wilde spelen in De kersentuin.” Nick is vereerd dat hij “de vloer mag delen met acteurs Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger.” Begin januari starten de repetities in Maastricht. “Dan mag ik weer even terug naar mijn voormalige thuisstad.” Van 1 maart 2023 tot zaterdag 3 juni is de voorstelling op tournee door Nederland.
Tussen het spelen en maken door is Nick actief als ambassadeur van YouChoose, een organisatie die zich richt op bewustwording onder jongeren omtrent thema’s als wapenbezit en drugsgebruik. “Ik heb een groot deel van mijn leven gewoond in een kleine stad waar veel jongeren rondliepen met steekwapens”, vertelt Nick. “Twee jongens waar ik mee omging werden neergestoken in een conflict. De impact van zo’n incident is enorm. Dat geldt zowel voor de dader als voor het slachtoffer. Van het strafblad komt je nooit meer af. Er komen dus alleen maar slechte dingen van.” Het ambassadeurschap is een manier om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Daar werk ik graag aan mee.” In de schoolvoorstelling Met de wind mee, in samenwerking met toneelgroep Jong Hart, waarin Nick te zien is, komt wapengebruik ook voorbij. “Die voorstelling spelen we op aanvraag. Het is een muzikale voorstelling over depressiviteit onder jongeren.”
Nick hoopt in de toekomst ook vaker in films te spelen. “Ik denk dat het medium film voor sommige verhalen geschikter is en ik heb dit ook nog niet veel gedaan”, vertelt de acteur. “Meestal ging het om een tot drie draaidagen, maar het lijkt me geweldig om me helemaal onder te dompelen in een rol. Of bijvoorbeeld een skill te leren die ik nog niet beheers, zoals paardrijden ofzo”, aldus Nick.
Foto: Hessel Waalewijn