Op donderdag 6 oktober vindt voor het eerst de Piketlezing plaats tijdens de vierde editie van kunstbeurs Art The Hague. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaat in gesprek met hoogleraar ruimte en mobiliteit Luuk Boelens (Universiteit van Gent) over het mecenaat en het makersklimaat van de regio Den Haag en de invloed daarvan op jonge kunstenaars.
Beide onderwerpen zijn voor Stichting mr. F.H. Piket belangrijk: niet alleen vormen ze een belangrijke motor achter de culturele dynamiek van een stadsregio, ook de invloed van een mecenaat en makersklimaat kan tot ver over de grens van de eigen stad reiken.
Zo trekt het makersklimaat van de regio Den Haag jonge professionals in de kunsten uit zowel binnen- als buitenland naar de Hofstad toe. Voor de Piket Kunstprijzen betekent dit concreet dat we niet alleen winnaars hebben die buiten de landsgrenzen opereren (Lennart Lahuis, schilderkunst 2015) of van buitenaf komen (Sarah Murphy, dans 2015), maar er zijn dit jaar ook weer twee genomineerden (Debbie Young, Schotland en Alice Godfrey, Zuid-Afrika) die naar Den Haag zijn gekomen voor hun kunst.
Sybrand van Haersma Buma (1965), sinds 2002 Kamerlid voor het CDA, leidt momenteel de partij en de fractie in de Tweede Kamer. In de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zal hij ook lijsttrekker zijn. In 2012 verscheen van zijn hand het boek Samen kunnen we meer, over het gedachtegoed van zijn partij en de visie van het CDA op de toekomst van Nederland. Buma vertelt tijdens de lezing over zijn persoonlijke band met kunst en cultuur en geeft zijn visie op het mecenaat en makersklimaat in Nederland.
Luuk Boelens (1957) is hoogleraar ruimtelijke planning aan de Universiteit van Gent. Ook is hij actief als directeur van de Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning (AMRP) en als voorzitter van diverse organen met betrekking tot duurzame mobiliteit en verandering van het klimaat. Boelens schreef tal van boeken en artikelen en richt zich onder meer op de werking van stadsontwikkeling. Boelens neemt voor de lezing de van oudsher sterke band tussen economie en kunst in de Lage Landen, onder bescherming van de politiek, onder de loep en verbindt deze aan lessen voor het heden.
Moderator: Eric Korsten Na de lezing is ruimte voor debat o.l.v. moderator Eric Korsten. Korsten werkt als freelance journalist op het gebied van kunst en theater voor onder meer weekblad Den Haag Centraal en theatertijdschriften Scènes en Zichtlijnen. Ook presenteert hij de wekelijkse live-radioshow Kunstlicht op de publieke stadsomroep Den Haag FM.